Gimnazije Škofja Loka vabi, da se oktobra 2013 pridružimo s prispevkom na  nacionalnem  projektu  Jezik, kultura in tradicija.

Projekt Jezik,  kultura  in tradicija poudarja pomen znanja in rabe tujih jezikov skupaj z rabo materinščine. Z jezikom se učimo tudi kulture naroda, spoznamo njegovo zgodovino in tradicijo ter s  temi spoznanji širimo obzorja znanja in duha, našo toleranco do drugačnih. Šole, ki so vključene v projekt, pri tujih jezikih že v času pouka pripravijo različne prispevke, najboljše pa imajo potem možnost predstaviti na zaključnem recitalu.

Letos, ob mednarodnem letu sodelovanja za vodo najavljajo tematiko  pod krovnim naslovom »Voda povezuje«. Voda je eden najpomembnejših virov za življenje, vendar se tega dejstva premalo zavedamo. V prizadevanja za ohranitev tega naravnega bogastva so se vključile  tako naravoslovne kot družbene vede, izobraževanje, kulturo, komunikacije.

Voda je pomembna kot naravno dediščina, hkrati pa je tudi pogosta  tematika in inspiracija  kulturne dediščine različnih narodov.

Prispevek v tujem jeziku ali v materinem jeziku  se lahko na različne načine navezuje  na to tematiko: lahko se navežeta na vodo kot naravno bogastvo,  človekov odnos do nje,  rastline in živali ob vodi, voda kot inspiracija v umetniških deli.  Tema je zasnovana zelo široko in ponuja cel kup idej in možnosti za ustvarjalnost.

Tako kot lani tudi letos želijo, da bi bil recital  umetniški dogodek v žlahtnem  pomenu besede, to je interpretacija poezije v različnih jezikih, tudi v slovenščini, glasbe (manjši zbori, solisti, instrumentalisti) in plesa. Ne pripravljajte skečev – ti so sicer všečni, vendar ne sovpadajo z zamislijo prireditve.

Predvideni datum recitala je petek, 18. oktober 2013 v Sokolskem domu  v Škofji Loki. Več podrobnejših  informacij bomo dobili  do začetka oktobra  2012. Do takrat (do 1. oktobra) se lahko prijavite in sicer na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. , kjer kot  po navadi  navedite šolo, mentorja/e, nastopajoče, naslov  posameznih točk in njihove avtorje ter dodajte kratek opis oz. besedilo, ki bi ga želeli slišati v napovedniku. Na voljo bo ozvočenje, računalnik in projektor, klavir.