Prehrana v vrtcu

Zavedamo se, da so zdrave prehranjevalne navade, pridobljene v otroštvu, zelo pomembna popotnica za vse življenje. Zdrava prehrana je bistveni predpogoj za optimalni telesni in duševni razvoj otrok. Neustrezno prehranjevanje lahko povzroča slabše počutje, slabšo delovno storilnost ter vpliva na zmanjšano odpornost organizma.

Zato se trudimo, da bi otrokom zdrave prehranjevalne navade privzgojili tudi z rednim vključevanjem tem iz tega področja v vzgojno-izobraževalni program. V tem šolskem letu, smo se vključili v program Zdravje v vrtcu. Letošnja rdeča nit programa je širjenje obzorja s pomočjo hrane. Pomembno je, da otroci čim prej osvojijo znanja in veščine o zdravi prehrani in jih z leti le še nadgrajujejo. Na jasen in zanimiv način se bomo trudili otrokom predstaviti, kaj je zdrava prehrana in kako pomembna je.

Osnova za načrtovanje zdrave prehrane so Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje, 2005) in Praktikum jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje in zavod RS za šolstvo, 2008).

Trudimo se, da je na naših jedilnikih čim manj industrijsko pridelane hrane in instant hrane. Na jedilnike vključujemo sladice in namaze, ki jih pripravljamo sami iz osnovnih surovin. Vsakodnevno, so na jedilnikih sveže sadje in zelenjava. Prednost dajemo kakovostnim ogljikohidratnim živilom (polnovrednim žitom in žitnim izdelkom), kakovostnim beljakovinskim živilom (mleku in mlečnim izdelkom, ribam, pustim vrstam mesa ter stročnicam: leča, čičerika, fižol, grah).

prehrana v vrtcu

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Tudi danes smo na dan slovenske hrane, za zajtrk jedli med, maslo, kruh, mleko in jabolka slovenske pridelave. Tradicionalni slovenski zajtrk je postal že tradicija vsak tretji petek v novembru. Namen dogodka je spodbujanje zdravega načina prehranjevanja ter uživanje lokalne, domače pridelane hrane. V sklopu Tradicionalnega slovenskega zajtrka, nas je v tem tednu, v vrtcu obiskal čebelar in nam predstavil svoje delo. Starejši otroci pa so pekli tudi domači kruh.

 

IMG 6130

Preberite več ...