kulinarika v stripuV ponedeljek, 27. septembra 2021, je bila v sodelovanju z Zgodovinskim arhivom Ljubljana in KC Semič izvedena zanimiva učna ura, ki je povezovala več predmetnih področij (likovna umetnost, gospodinjstvo, tehnika, zgodovina). Šestošolci so v stripu spoznali Zalo, ki v družbi arhivista raziskuje kulinarične arhivske vire. Pot ju iz Idrije popelje v Škofjo Loko, Kranj, Ljubljano in Novo mesto. Navdušena je tudi nad dobrotami v Beli krajini. Arhivske kuharske recepte na plakatih v obliki stripa dopolnjujejo povedni arhivski viri in zanimiva zgodovinska dejstva, ki so jih učenci zapisali tudi na delovne liste.

Še posebej pa je učence s svojo pripovedjo navdušila ilustratorka stripa Monika Klobčar, ki jim je zaupala v pogled tudi svoje lastne skicirke in pokazala tudi svoje spletne kvize in igre.

Zgodovinski arhiv Ljubljana je v okviru prireditev Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine predstavil prvi slovenski strip s področja arhivistike z naslovom Ljubezen gre skozi želodec: kulinarika v arhivskih virih. Prireditev je potekala 27. septembra 2021 v Kulturnem centru Semič. Na otvoritvi razstave je nastopil s kitaro Gašper Denčič iz 6.b razreda.

IMG 1736IMG 1737IMG 1741IMG 1749