V šolskih letih 2012/13 in 2013/14 poteka 25 pilotskih projektov slovenske UNESCO ASP mreže . Naša šola je izvedla naslednje pilotske projekte:

ČOPIČ V USTIH PREMAGA TEŽAVE IN OVIRE

V sredo, 2. 10. 2013, smo učenke likovnega krožka v spremstvu učiteljice Vlaste Henigsman obiskale slikarje paraplegike na likovni koloniji, ki poteka v domu paraplegikov v Semiču. Najprej smo se sprehodile po učnem vrtu dr. Derganca in si ogledale drevesa, ki tam rastejo. V domu so nas lepo sprejeli slikarji paraplegiki, pozdravil nas je vodja likovne sekcije Zveze paraplegikov Slovenije g. Metod Zakotnik in nam povedal, da  paraplegiki tudi ustvarjajo. Izvedeli smo, da so postali invalidi v prometnih in delovnih nesrečah, pri skokih v vodo in drugih nezgodah. Čeprav so invalidi, radi delajo, ustvarjajo, slikajo in se družijo.

Najbolj zanimiva je bila umetnica, ki je slikala s čopičem, ki ga je držala v ustih. Pokazala nam je, kako se drži svinčnik v ustih, da lahko z njim rišeš. Tudi same smo poskusile risati s svinčnikom v ustih na papir. Nekaterim je šlo zelo dobro, druge pa so se kar namučile. Meni je šlo dobro. Potem pa nam je drug slikar pripravil platno in oljne barve, mi pa smo dale čopič v usta in poskušale slikati z usti. Platno je bilo veliko, a uspelo nam je.

Skupaj smo naslikale sliko, ki je bila razstavljena z drugimi slikami paraplegikov na razstavi v KC Semič v petek, 4. oktobra 2013, ob 20. uri.
Ana Juntez, 6.b

 

MEDKULTURNOST MOJEGA KRAJA oz. PROJEKT O KOČEVARSKI KULTURI

Na hodniku šole in v spletni galeriji si lahko ogledate razstavo slik učencev likovnega krožka, ki so nastale v okviru projekta o kočevarski kulturi. Projekt smo izvajali  v sodelovanju s Slovensko kočevarskim društvom Peter Kozler. V sodelovanju smo izvedli že dva projekta, preko katerih so učenci spoznali kočevarski jezik in kulturo: Neznani sosed,  Zgodovina in posameznik.
Učenci od 5. do 9. razreda se pod mentorstvom Vlaste Henigsman predstavljajo s slikami na platnu, in sicer po predlogah kočevarskih vasi, noš in običajev.

Sodelujoči učenci:
Daša Pintarič, 8. a
Leja Kambič, 8. a
Polona Kralj, 9. a
Romana Kralj, 9. a
David Bezlaj, 9. a
Špela Ilenič, 9. A
Urška Škedelj, 9.a
Katja Jakša, 9.a
Špela Štukelj, 9. a
Karmen Plut, 9. a
Nadja Požek, 9. a
Ana Turk, 7. a
Urška Pavšič, 7. A
Gregor Golobič, 7.b
Tara Štravs Duvnjak, 8. a
Sara Simonič, 7. b
Urška Didovič, 6. a
Tina Mihev 6. a
Ela Simonič, 6.a
Ana Juntez, 5.b
Hana Pašič, 5.b
Zala Brulc, 5.b