Grafika, ki jo je ustvarila Lina Kmet iz 9.b razreda pri likovni umetnosti, je prejela nagrado na mednarodnem likovnem natečaju 21th International Biennial of Children's and Young People's Graphic Art v Torunu na Poljskem. Med razstavljena dela je strokovna komisija natečaja uvrstila tudi delo učenke 9.b razreda Ane Žugelj. Za razstavljena dela sta učenki prejeli mednarodna priznanja. 
Razstava, kamor je bilo poslanih več kot 7600 likovnih del iz 43 držav, je tudi priložnost za spoznavanje različnih kultur, držav, mest iz vseh koncev sveta. Letošnja tema natečaja je bila "Always green, always blue."

Čestitke!

IMG 9482IMG 9480IMG 9481

V torek, 20. 12. 2022, so v prostorih Kreativne hiše mladih odprli razstavo Sare Miketič, učenke 8. a razreda naše šole, ki je bila izbrana na natečaju Talenti-razstave mladih likovnikov v knjižnici Črnomelj.

Akademski slikar in član strokovne komisije Robert Lozar, je o mladi ustvarjalki zapisal, da so »njena dela po motiviki čisto značilna za njeno starost. Tihožitja, prizori iz narave, portreti, upodobitve živali in  podobe okostnjakov niti ne odstopajo preveč. So pač del odraščanja, navdušenja nad nenavadnim, šokantnim. V njenih delih ga je razveselila slikarska vehemenca, odločnost poteze, prisotnost 'rokopisa' ustvarjalke. Zaradi škodljivega vpliva interneta se mladi likovniki prepogosto zatekajo v iskanje izlizanih, natančnih upodobitev realnosti, iščejo popolno kopijo. Sari je zaenkrat uspelo ohraniti svojo izvirno gesto, ki jo dopolnjujejo tudi nenavadne kompozicije, v katerih pomembno, enakovredno vlogo, kar je seveda prav, igrajo ozadja upodobljenih predmetov. Tako se veje dreves prepletajo s svetlim ali temnim ozadjem v zanimivo igro menjav prostora in oblike. Upajmo, da bo Sara še naprej ustvarjalna in da bo, zahvaljujoč tudi odličnim mentorjem, v semiškem koncu del ekipe mladih likovnikov, ki nas razveseljujejo na razstavah«.

Sarino likovno ustvarjanje v šoli, na extemporih in drugih likovnih srečanjih ter natečajih,  je na odprtju razstave v imenu obeh mentorjev predstavil  prof. likovne umetnosti Miha Henigsman.

Odprtje so z izbranimi skladbami na klaviaturah popestrili učenci Glasbene šole Črnomelj. Razstava bo v prostorih Knjižnice Črnomelj na ogled do 13. januarja 2023.

20221220 17361620221220 180126IMG 5539IMG 5541IMG 5547IMG 5548IMG 5551IMG 5552IMG 5553skupinska

Lepa je novica, da smo na mednarodnem natečaju otroške grafike na temo Pod svobodnim soncem, ki ga je organizirala OŠ Prule iz Ljubljane, osvojili kar tri nagrade. V konkurenci 1092 originalnih grafičnih listov mladih likovnih ustvarjalcev iz  osnovnih šol iz Slovenije in petih tujih držav sta  Erik Bukovec iz 9.a in Patrik Konda iz lanskega  devetega razreda prejela srebrno plaketo ter Maruša Šneler, tudi iz lanskega 9. razreda bronasto priznanje. Na natečaju so sodelovali z grafičnimi listi, ki so jih ustvarili pri pouku likovne umetnosti pod mentorstvom likovnih pedagogov Mihe in Vlaste Henigsman ob koncu prejšnjega šolskega leta v grafični tehniki globokega tiska,  v tehniki chine collé v 8. razredu in tehniki kolagrafije v 9. razredu.

Odprtje likovne razstave »Otroška grafika« je s podelitvijo plaket in priznanj potekalo v petek, 2. decembra 2022, ob 17.00 v Galeriji OŠ Prule.

Čestitke nagrajencem.

 1grafikaPrule52agrafika3bgrafika3grafika5grafika

 

Učenci predmetne stopnje so na tehniškem dnevu  ustvarjali novoletne okraske za praznično okrasitev šole in raznovrstne izdelke in se tako pripravljali na bližajoči praznični bazar. Učenci so izdelovali zelo zavzeto, z veliko domišljije in ustvarjalnosti.

1aobeski1obeski2obeskibazar 3cestitke 1cestitke 2obeski 5okraski 2okraski 3okraski 4okraski 5okraski 10

Tamara Pintarič, profesorica likovne pedagogike in študentka magistrskega programa Pomoč z umetnostjo, ki je zaposlena pri Mladinskemu centru BiT Črnomelj, je v sklopu projekta Delavnice navdiha, ki ga organizirajo v sodelovanju z Društvom za razvoj prostovoljnega dela Novo mesto, v četrtek, 1. decembra 2022, cel dopoldan preživela na OŠ Belokranjskega odreda Semič. Skupaj z učenci osmih razredov je odkrivala nove plati ustvarjalnosti.

V dopoldnevu je prikazala, kako je lahko ustvarjanje  čudovit pripomoček za raziskovanje, spoznavanje in izražanje vseh čustev, občutkov, misli, želj in sanj. Ustvarjanje nam pomaga, da bolje spoznamo sami sebe, se sprostimo, in po potrebi tudi predelamo težje situacije. Ustvarjanje je od nekdaj povezovalo, tako nas same s svojo notranjostjo, kakor tudi ljudi med seboj. To, da lahko ustvarjamo brez da bi se obremenjevali s tem, kako bo naš končni izdelek izgledal, nas še bolj poglobi v sam proces.

Preprosto, samo si kar si, in dovoliš ustvarjalnosti, da steče. Tamara spodbuja spontanost samoizražanja. Nastali izdelki se ne ocenjujejo in ne vrednotijo, poudarek je na sprejemanju vsega, kar nastane, oseba pa nato iz izdelka tvori zgodbo, interpretacijo, ki mu pomaga pri razumevanju samega sebe, svojih misli in sanj.

Tamara je pohvalila vse učence, ki so se udeležili njene delavnice, saj so izkazali zanimanje za teme, tudi tehnika se jim je zdela zanimiva. Ob vprašanjih kako se počutijo in kakšen se jim zdi proces, so bile najpogostejše besede umirjenost in sproščenost.

Na koncu so se še pozabavali z igrami, tako imenovanimi “energizerji” in so priljubljena oblika v oblikah neformalnega izobraževanja ob delu z mladimi. Tamara je ob koncu delavnice povedala, da je na naši šoli zelo uživala, počutila se zelo sprejeto in bi se z veseljem še kdaj vrnila.

1thumbnail 20221201 084758thumbnail 20221201 090418ustvarjalnost umetnost tamara 3ustvarjalnost umetnost tamara 6ustvarjalnost umetnost tamara 7ustvarjalnost umetnost tamara 8ustvarjalnost umetnost tamara 9ustvarjalnost umetnost tamara 10