UNESCO logo English.svgNaša šola je majhen delček te velike organizacije in prav je, da se ob tako pomembni obletnici spomnimo nekaterih pomembnih mejnikov.

Organizacija UNESCO je bila ustanovljena 16. novembra 1945 kot specializirana organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo. Na ustanovni konferenci se je 37 predstavnikov držav strinjalo, da je intelektualna in moralna solidarnost človeštva zelo pomembno sredstvo za utrditev trajnega miru.

Kot glavni cilj Unesca so si zadali »prispevati k miru in varnosti s sodelovanjem držav na področjih izobraževanja, znanosti, kulture in komunikacij z namenom razširiti splošno spoštovanje pravičnosti, vladavine prava ter človekovih pravic in temeljnih svoboščin ne glede na raso, spol, jezik ali vero« in to zapisali v Ustavo UNESCO. V UNESCO je trenutno včlanjenih 193 držav, med njimi je tudi Slovenija, sedež pa ima v Parizu.

Slovenija je postala članica Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo 27. maja 1992, kot 167. država po vrsti, in sicer pet dni po sprejetju med polnopravne članice Organizacije združenih narodov. 

Slovenska nacionalna komisija za UNESCO je bila ustanovljena leta 1991 kot stalno posvetovalno telo Vlade Republike Slovenije. Skrbi za uresničevanje UNESCO ciljev v Sloveniji, Urad za UNESCO kot njena strokovna služba, pa danes deluje pod okriljem Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

V času svojega članstva Slovenija uspešno sodeluje na Unescovih seznamih z več vpisi s področja naravne, kulturne, nesnovne in dokumentarne dediščine, v programih Človek in biosfera, Geoparki in Mednarodno pomembnih mokrišč ter prav tako v Unescovih znanstvenih programih preko svojih nacionalnih odborov.

Med najvidnejšimi nacionalnimi programi v Sloveniji pa so UNESCO mreža pridruženih šol, UNESCO Mladinska platforma in nacionalni program L'Oréal - UNESCO »Za ženske v znanosti«.

Članica UNESCO mreža pridruženih šol je tudi naša šola od leta 2006.

heckatlon29. in 30. oktobra 2020, torej med počitnicami, je nekaj naših učencev iz 7. in 9. razreda skupaj z mladimi iz Bele krajine in Kočevja, aktivno reševala podjetniški izziv Heckalton za mlade, ki sta ga organizirala Podjetniški inkubator Kočevje in Podjetniški inkubator Bela krajina. Skozi dva dni spletnega druženja in sodelovanja so si učenci pridobivali izkušnje, kako nekaj spremeniti, dobro zasnovati, predstaviti in kako uresničiti dobre ideje.

Lina Konda, Lenart Rogelj, Rebeka Adamič, Dominik Adamič, Primož Bahorič, Anže Banovec in Neja Štukelj so ob pomoči mentorjev poskušali sooblikovati novo idejo, kako bi pomagali izboljšati življenje mladih v Semiču. Strokovna komisija, ki je ob zaključku drugega dne spremljala njihovo predstavitev, je idejo nagradila z drugim mestom. Našim učencem bomo poskušali dati priložnost, da nam v prihodnosti predstavijo idejo v šoli in morda tudi na občini in verjamem, da vas bo ideja pritegnila tako, da bi si ta prostor želeli imeti v Semiču.

MLT

Tradicionalni Mali likovni tabor je letos zaradi epidemije novega koronavirusa potekal drugače. Junija nismo ustvarjali na terenu, kot smo bili vajeni do sedaj, temveč smo se tokrat družili kar na daljavo.

Rebeka Adamič in Lina Konda iz 9.a razreda ter Dominik Adamič in Aleksandra iz 7.a razreda so pod mentorstvom likovnih pedagogov Mihe in Vlaste Henigsman naslikali svoja dela izven pouka. Likovna dela smo skupaj z video posnetki poslali na MLT Trebnje. 

Medtem ko se je v prvem tednu oktobra v trebanjski galeriji odvijal že 53. Mednarodni tabor likovnih samorastnikov Trebnje, so na ogled postavili tudi dela ustvarjalcev Malega likovnega tabora. Ker nam trenutne razmere ne omogočajo, da bi si likovna dela ogledali v galeriji, so organizatorji pripravili virtualno razstavo.

Za ogled virtualne razstave kliknite povezavo:

  1. MALI LIKOVNI TABOR ustvarjalcev osnovnih in podružničnih šol Dolenjske, Bele krajine in Posavja

Vabimo vas, da všečkate stran in delite video.

 

Stik z Galerijo likovnih samorastnikov Trebnje vsako leto ohranjamo in obenem tkemo vezi z umetniki iz celega sveta.  Letos pa so mladim ustvarjalcem omogočili brezplačen ogled edinstvene zbirke naivne umetnosti. V njej hranijo več kot 1.300 del 322 umetnikov z vsega sveta.

V Beogradu je potekal mednarodni likovni natečaj Radost Evrope 2020 (Joy of Europe). Letošnji festival otroške kreative je potekal na malo drugačen način. Iz vsake države so povabili po eno osnovno šolo. Naša šola je prejela posebno povabilo nanj, saj so organizatorji opazili zavidljivo likovno delo naših učencev v preteklih letih. 
Razstavo izbranih likovnih del si lahko pogledate na virtualni razstavi v spodnji povezavi.

Pod mentorstvom Mihe in Vlaste Henigsman so sodelovali učenci Jure Druškovič, Elis Fink Čajić, Katarina Štine, Miha Pezdirc, Nace Pavše, Tjaša Štalcar, Vanesa Fajdiga in Žiga Judnič.

 

VIRTUALNA RAZSTAVA RADOST EVROPE 2020

 

joy202 copy

nejc novak drevoZaključil se je 12. likovni natečaj OŠ Šturje Ajdovščina z naslovom ‘Drevo’, državni razpis namenjen osnovnošolcem od 1. do 9. razreda.

Za razstavo, ki je postavljena na OŠ Šturje, je komisija izbrala tudi likovni deli naših učencev Nejca Novaka in Tanje Malenšek iz 8. b razreda in ju nagradila z bronastim priznanjem. Razstava v digitalni obliki pa bo na voljo v spletni galeriji šole.