V četrtek, 30. 11. 2023, so učenci predmetne stopnje na tehničnem dnevu izdelovali okraske, čestitke in izdelke za bazar, ki bo v četrtek, 14. 12. 2023, v Kulturnem centru Semič po prireditvi Pokaži kaj znaš.

Prav prijetno vzdušje je vladalo v šestih in sedmih razredih, ko so učence obiskale članice Društva upokojencev Semič in s svojimi izkušnjami popestrile izdelovanje čestitke za starostnike. Učenci so kaj hitro pokazali, da gre tudi njim dobro in s skupnim sodelovanjem so nastale posebne čestitke, ki so namenjene našim najstarejšim občanom. Izdelovanje voščilnic je bila krasna priložnost za kreativno izražanje in medsebojno povezovanje.

23457810a111213141516

V prostorih Knjižnice Črnomelj so v torek, 21. 11. 2023, odprli razstavo Nike Cimerman, učenke lanskega 9. razreda, sedaj dijakinje 1. letnika Srednje zdravstvene in kemijske šole Novo mesto, smer zdravstvena nega, ki je bila spomladi izbrana na natečaju Talenti-razstave mladih likovnikov v Knjižnici Črnomelj. Niko je v imenu Knjižnice Črnomelj predstavila vodja projekta Daniela Žunič, Nikino razstavo  pa je predstavil akademski slikar Robert Lozar. Likovno ustvarjanje v osnovni šoli je v imenu obeh mentorjev povzel učitelj likovne umetnosti Miha Henigsman. Kulturni programu je popestrila kitaristka Nuša Butala.

Razstava bo na ogled v prostorih knjižnice do 15. decembra 2023.

12345

Ob letošnjem Tavčarjevem letu se je v Poljanski dolini zvrstila vrsta dogodkov, ki so usmerjali pogled v zapuščino Ivana Tavčarja, enega najpomembnejših literarnih ustvarjalcev realizma na Slovenskem. OŠ Poljane in OŠ Ivana Tavčarja Gorenja sta pripravili državni likovni in literarni natečaj in tako smo tudi osnovnošolci spoznavali slikovitega opisovalca slovenske pokrajine. Tudi naši učenci so ob prebiranju del ilustrirali njegove literarne junake in predvsem slikovito pokrajino. Komisija, ki je prejela številne slike iz različnih koncev Slovenije, je med dobitnike priznanj uvrstila Hano Rauh in Saro Žnidaršič iz 7. b razreda. Svoji deli razstavljata v galeriji osnovne šole v Gorenji vasi in v spletni galeriji Tavčarjevega leta.

tavčarjevo leto1tavčarjevo leto1atavčarjevo leto1ctavčarjevo leto2

Grafika je likovno področje s pestro, raziskovalno in ustvarjalno likovno vsebino. Matrice izzivalno kličejo k novim različicam odtisov, k novim umetninam… Grafično vzpodbudo mladih umetnikov je že z  21. Otroškim bienale grafike organizirala I. OŠ Žalec, pod pokroviteljstvom Občine Žalec.

Na državnem natečaju Figuralika v otroški grafiki, je  med 1400 prispelimi grafičnimi listi iz 115 osnovnih šol in vrtcev, strokovna komisija izbrala najboljše grafike. Med avtorji, katerih grafike so bile uvrščene na razstavo in so dobitniki bronastih priznanj, so: Sara Žnidaršič (7.b), Lina Franko (4.b), Pia Sever (3,a),  in Nina Lipar (7.a).

1 BIENALE GRAFIKE žalec2 BIENALE GRAFIKE žalec3 BIENALE GRAFIKE žalec4 BIENALE GRAFIKE žalec5 BIENALE GRAFIKE žalec

Letošnji natečaj za izvirno otroško likovno in literarno delo ter fotografijo je bil že 31 po vrsti. Na natečaju je sodelovalo 94 šol in zavodov iz celotne Slovenije, na naš naslov pa je prispelo 1170 otroških izdelkov.

Tudi letos so bile ob razpisu natečaja za ustvarjanje ponujene tri teme. Lonček, kuhaj! je bila prva in se je navezovala na mednarodno leto prosa, ki ga je za leto 2023 razglasila Generalna skupščina Združenih narodov. Ker letos obeležujemo 50-letnico smrti Pabla Picassa, enega najvplivnejših umetnikov 20. stoletja, je bila naslednja tema posvečena njemu, in sicer Ustvarjam kot Picasso. Zadnja tema – Kakšen je zame boljši svet? – pa je bila širše zastavljena in je puščala prosto pot domišljiji in razmišljanju otrok o tem, v kakšnem svetu bi radi živeli. Otroci so se pri ustvarjanju na likovnem natečaju najpogosteje navezovali na Picassa, medtem ko so na fotografskem in literarnem delu največkrat razmišljali o boljšem svetu.

Učenka Ana Avguštin je osvojila 1. mesto v kategoriji fotografija, Maša Žnidaršič pa nagrado prav tako v kategoriji fotografijo. Na razstavo so se uvrstili še Manca Japelj, Janez Malenšek, Iva Mihelčič, Leon Ogulin, Tinkara Ogulin in Lana Plut v kategoriji likovnih del. V Kategoriji fotografije so se na razstavo uvrstili še učenci Leon Oglin, Beti Štukelj, Nina Požek in Jan Zorc.

 

IMG 1572IMG 3570IMG 3576IMG 3573