V petek, 6. maja 2022, smo z učenci obiskali prav posebno otvoritev razstave. Razstava, ki gostuje  v Kulturnem centru Semič, je nastala lansko leto v Franciji ob 60 obletnici izida prvega samostojnega albuma, ki je nosil naslov Asterix, galski junak.

Učitelj Miha, ki je vodil otvoritev, je predstavil posebnosti in vrste stripov, kurator razstave gospod Rok Glavan pa razstavo, predvsem nastajanju stripov o Asterixu. Asterixa pa je še bolj podrobno predstavil poznavalec stripov Samo Pureber.

Naš učenec Gašper Denčič, ki obiskuje 5. razred kitare v Glasbeni šoli Črnomelj, pri profesorju  Aljoši Vrščaju, pa je otvoritev razstave popestril s skladbami na kitari.

1234567

Naši učenci so ustvarili zanimiva likovna dela, ki so sodelovala v državnem izboru likovnega natečaja Drevo. Delo učenke Ane Pustavrh iz 2.a je bilo nagrajeno z bronastim priznanjem in uvrščeno na razstavo.

Osnovna šola Šturje iz Ajdovščine je že trinajstič izvedla likovni natečaj DREVO. Na natečaj se je odzvalo preko 120 slovenskih šol z 250 mentorji in več kot 1500 čudovitimi deli. Odziv šol je bil torej izjemen. Strokovna komisija je izbirala med deli v štirih kategorijah (1., 2. 3. triletje ter posebni program). Izbrana dela so nagradili z zlatimi, srebrnimi in bronastimi priznanji. Dela so na ogled na razstavi na OŠ Šturje.

 ana pustavrhana pustavrh1 2

V letu, posvečeno Josipu Jurčiču, so se naši učenci pod mentorstvom likovnih pedagogov Mihe in Vlaste Henigsman zelo uspešno pridružili likovnemu natečaju Deseta dežela. Pokrajino, opisano s slikovitim jezikom, je odlično uspelo prikazati Maruši Šneler, Maši Žnidaršič in Špeli Turk, ki so osvojile zlato priznanje. 

Srebrna priznanja je strokovna komisija dodelila Beti Štukelj, Sari Miketič, Miji Turk, Aleksandri Malnarič, Davidu Vrbancu in Maju Somraku.

Bronastih priznanj je bilo kar dvanajst (Patrik Konda, Adam Pečavar, Antonio Dimovski, Nika Malnarič, Katarina Štine, Izza Majcen, Zoja Džemić, Tanja Malenšek, Tija Sever, Nuša Stariha, Miha Pezdirc, Miha Pavše).  

1 zlata priznanja deseta dezela2 srebrna priznanja deseta dezela3 bronasta priznanja deseta dezela

 

Vsako šolsko leto sodelujemo na natečaju Evropa v šoli. Ob letošnji temi »Brez modre ni zelene, brez vode ni življenja« so naši učenci ustvarjali na literarnem, likovnem, fotografskem in  video področju. Svoja razmišljanja o vodi (kot človekovi pravici, o vodi, ki je naše skupno bogastvo, o neenakosti pri dostopu do čiste pitne vode, o pomanjkanju vode ter o njenem onesnaževanju) so zlili na papir s pomočjo svinčnikov, barv in čopičev ter skozi objektiv fotoaparata.

Izbrana dela šol so na regijskem nivoju pregledale komisije in najbolj domiselna dela izbrale za državno razstavo.

Na državni nivo natečaja so se iz naše šole uvrstili:

  • na likovnem področju:

Inja Štajdohar iz 4. PŠ Štrekljevec  (mentorica: Simona Ritonja)

Valentin  Kovačič iz 6. b (mentor: Miha Henigsman)

Aleksandra Dimovska  iz 8.a (mentor: Miha Henigsman)

  • na literarnem področju:

Hana Rauh iz 5. a (mentorica: Alenka Avguštin)

Mija Judnič iz 5. a (mentorica: Alenka Avguštin)

  • na fotografskem področju:

Ana Požek iz 7. b (mentor: Miha Henigsman)

Beti Štukelj iz 7. a (mentor: Miha Henigsman)

  • na video področju:

Špela Turk, Mija Turk, Aleksandra Marentič iz 7. a (mentor: Miha Henigsman)

Tjaša Plut, Sara Miketič iz 7. a (mentor: Miha Henigsman)

Čestitamo.

1 voda modra zelena evs2021 2022aleksandra dimovskavalentin kovacic

 

V torek, 19. 9. 2022, so v prostorih hotela Lahinja odprli razstavo Maruše Šneler, učenke 9. a razreda naše šole, ki je bila izbrana na natečaju Talenti-razstave mladih likovnikov v knjižnici.  Marušine slike je predstavil akademski slikar Robert Lozar, ki je tako kot njena mentorica opozoril na Marušino izjemnost slikanja akvarelov. Maruša je prepoznavna po tenkočutnem ustvarjanju v akvarelu, močna je tudi pri ustvarjanju z akrilnimi barvami in risanju s svinčnikom. Pravzaprav je vsestranska likovnica, saj poleg slikanja in risanja tudi uspešno kipari, kar je dokazala na različnih natečajih. 

Njena mentorja v šoli sta Vlasta in Miha Henigsman.

marusa sneler 1marusa sneler 2marusa sneler 3marusa sneler 4marusa sneler 5