Srečanje mreže UNESCU pridruženih šol

V petek, 30. 9. 2022, je v Semiču potekalo nacionalno srečanje UNESCO pridruženih šol z naslovom DEDIŠČINA BELE KRAJINE. Srečanja se je udeležilo 339 udeležencev iz večine slovenskih UNESCO šol, ki so preživeli prijetno in ustvarjalno dopoldne ter tako v okviru UNESCO projekta Dedišcina v rokah mladih – Mladi posvojijo spomenik obeležili DEKD in TDK.

Po prijavah je v Kulturnem centru Semič potekala prireditev Biserna ogrlica belokranjske dediščine, na kateri so učenci OŠ Belokranjskega odreda Semič nizali bisere naše dediščine v pesmi, plesu in besedi. Prisotne je nagovorila pomočnica ravnatelja, županja in nacionalni koordinator mreže UNESCO ASPnet Jože Bogataj.

Po malici in pogostitvi, za katero so poskrbele šole UNESCO središča za Posavje, Dolenjsko in Belo krajino, so se udeleženci razporedili v številne delavnice, na katerih so spoznavali naravno in kulturno dediščino Bele krajine. Učili so se izdelati belokranjsko pisanico, izvesti belokranjski vzorec, splesti zapestnico s kongerijo in zapestnico prijateljstva, zaplesati belokranjske in kočevarske plese ter moderni ples na temo brez, zapeti belokranjske ljudske pesmi, speči pogačo, izdelati posodo iz gline po vzoru arheoloških posod v Moverni vasi. Spoznavali so se s starimi igrami, starimi posodami v kuhinji, z Mitrovim templjem in kočevarsko dediščino, v arheološkem peskovniku so iskali nekaj starega. Na fotografskem potepanju so s fotoaparati odkrivali arhitekturno dediščino Semiča.

Delavnice so vodili učitelji OŠ Belokranjskega odreda  in šol UNESCO središča Posavje, Dolenjska in Bela krajina, upokojenci, mentorji iz Muzejske hiše Semič, Arhiva LJ, enota iz Novega mesta ter člani Zveze kočevarskih organizacij.

Srečanje se je zaključilo na ploščadi pred Kulturnim centrom Semič z nastopom pevske in plesne delavnice, v katerih so se sodelujoči učenci iz različnih UNESCO šol naučili belokranjske pesmi in plese.

Druženje je potekalo v prijetnem vzdušju in zagotovo so se unescovci vrnili domov z novim znanjem in novimi izkušnjami.

BISERNA OGRLICA 1aBISERNA OGRLICA 1bBISERNA OGRLICA 1cBISERNA OGRLICA 2BISERNA OGRLICA 3BISERNA OGRLICA 4BISERNA OGRLICA 5BISERNA OGRLICA 6BISERNA OGRLICA 7BISERNA OGRLICA 8 BISERNA OGRLICA 9BISERNA OGRLICA 10BISERNA OGRLICA 12BISERNA OGRLICA 13BISERNA OGRLICA 14c arheološki peskovnik 1c arheološki peskovnik 2c belokranjske vezenine 4c belokranjske vezenine 5c belokranjske vezenine 6c belokranjski plesi 4c belokranjski plesi 5delavnicedelavnice1 1e arheološki peskovnik2022 2e arheološki peskovnik2022 3e arheološki peskovnik2022 4e arheološki peskovnik2022 5e arheološki peskovnik2022 6e arheološki peskovnik2022 7e arheološki peskovnik2022 8FOTOPOTEPANJEglina posoda 2kongerija zapestickongerija zapestnica 1kongerija zapestnica 2kočevarska noša 1kočevarski 2kočevarski 3kočevarski 4kočevarski 5kočevarski 6kuhinja 1kuhinja 3peka pogače 1peka pogače 3peka pogače 4peka pogače 5pisanicpisanice1 1pisanice 1pisanice 2pisanice 3pisanice 4pisanice 5pisanice 6pisanice 7pisanice 8pisanice 9pisanice 10pisanice 11pisanice 12plesna d 1plesna d 2plesna d 3plesna d 4pogostitevzapestnica1 1zapestnica1 2zapestnicaprzapestnica prijateljstvazapestnica p 1zapestnica p 2zzaključek 1zzaključek 2zzaključek 3zzaključek 4zzaključek 5