Učenka 9.b razreda Neja Štukelj je skupaj z učiteljico Vlasto Henigsman predstavljala Slovenijo na Unescovem simpoziju svetovne kulturne dediščine v Olympiji v Grčiji.

1a olimpijski delavnice 12 OLIMPIJSKI CENTER 2alogo3SIMPOSIJ

Udeležbo na simpoziju v Grčiji je omogočil nacionalni koordinator Mreže Unescu pridruženih šol Slovenije v sodelovanju z UNESCO uradom, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, za kar se jim zahvaljujemo, da so izbrali prav našo šolo. 

1 olimpijski predstavitve in delavnice 131 olimpijski predstavitve in delavnice 141 olimpijski predstavitve in delavnice 16olimpijski center

Z izmenjavo znanja in izkušenj, interakcijo in sodelovanjem povezanem s svetovno kulturno dediščino je simpozij prispevek k ciljem trajnostnega razvoja, ki spodbuja "Izobraževanje 2030«.

2 OLIMPIJSKI CENTER 12 OLIMPIJSKI CENTER 162 OLIMPIJSKI CENTER 172 olimpijski delavnice 3

Delavnice so združile učence, dijake in učitelje vsega sveta, dvignile kulturno zavest, razvijale medsebojno spoštovanje v raznolikosti in oblikovanju trajnostne prihodnosti.

1 olimpijski predstavitve in delavnice21 olimpijski predstavitve in delavnice41 olimpijski predstavitve in delavnice 21 olimpijski predstavitve in delavnice 4

Neja je z zgodbo o kulturni dediščini Italije odlično predstavila v skupini delegacij 12 držav.

1 olimpijski predstavitve in delavnice31 olimpijski predstavitve in delavnice 51 olimpijski predstavitve in delavnice 72 OLIMPIJSKI CENTER 12

Na podlagi odlične predstavitve, so Neji čestitali predstavniki drugih držav in tako so se spletla številna prijateljstva in možnosti za sodelovanje med UNESCO ASPnet šolami sveta (Ciper, Andora, Hrvaška, Turčija, Kanada, Grčija...).

2 digitalizacija2 digitalizacija22 digitalizacija32 digitalizacija4

Mladinski simpozij o svetovni kulturni dediščini 2023 se je osredotočil na temo »Ozaveščanje v digitalni dobi«. Študenti, dijaki, učenci in učitelji so sodelovali v različnih delavnicah.

3 arheološki park OLYMPIA 543 arheološki park OLYMPIA 553 arheološki park OLYMPIA 593 arheološki park OLYMPIA 61

Obisk arheoloških najdišč Olimpije in Arheološkega muzeja. Starodavna Olympia leži v mirni dolini Peloponeza in je bila nekdaj glavno svetišče posvečeno bogu Zevsu. Arheološki muzej je eden najpomembnejših muzejev v Grčiji, hrani kiparsko okrasje Zevsovega templja, ki je eno od sedmih čudes starodavnega sveta. Tu je rojstni kraj olimpijskih iger, kjer za vsako olimpijado prižgejo olimpijski ogenj.

1 deklaracija 11 deklaracija11 deklaracija21 olimpijski predstavitve in delavnice 10

Pred koncem simpozija smo vsi prisotni delegati podpisali resolucijo o varstvu svetovne kulturne dediščine. Deklaracija obsoja vse napade in zločine, storjene proti območjem svetovne dediščine, in se osredotoča na boj proti vsakemu napadu na kulturno raznolikost.

4 atene 24 atene 64 atene 84 atene 10

Atene. Akropola. Partenon posvečen boginji Ateni, boginji modrosti.