Srečanje Unescu pridruženih šol so pripravili na Biotehniškem centru Naklo v sredo, 27. septembra 2023, pod naslovom Prelepa Gorenjska. Srečanja sta se iz naše šoli udeležili Maša Žnidaršič in Tjaša Plut iz 9. a razreda.

Na uvodni prireditvi pa so se spomnili letošnjih jubilejev in zaznamovali 70-letnico Unesca in 30-letnico mreže Unescu pridruženih šol v Sloveniji. Kot so slavnostni govorniki poudarili, so v preteklih tridesetih letih kulturo miru, nenasilja in sodelovanja razširili na 133 izobraževalnih ustanov. Slovenija je del mreže Unescu pridruženih šol od leta 1993. »Bistvo Unescovega delovanja je, da se učimo, zato da bi vedeli, da bi znali delati, živeti skupaj ...

Po zaključeni prireditvi smo se udeleženci srečanja podali še na raziskovanje Gorenjske, ki je bil za vsako središče drugačno. Naše središče za Posavje, Dolenjsko in Belo krajino se je odpravilo v Škofjo Loko, kjer smo imeli tri delavnice. Maša se je naučila izdelave dražgoških kruhkov, Tjaša pa je izdelovala razglednico Škofje Loke. Vsi pa smo si ogledali prečudovito mesto z bogato zgodovino, skozi katero so nas vodili učenci turističnega krožka iz Osnovne šole Škofja Loka. Prelep dan smo zaključili v Gimnaziji Škofja Loka, kjer smo za nekaj trenutkov obudili spomine na dan, ki je bil zaznamovan z medgeneracijskim povezovanjem, novimi poznanstvi, širjenjem obzorja in prelepimi spomini.

1 skupinska1235skofja loka maša