V torek, 3. 10.2023, so se učenci 8. razredov , v muzejski hiši v Semiču, udeležili delavnice z naslovom »Kulinarika preteklosti«. Pridružilo se nam je tudi osem učencev, iz osnovne šole Vinica. 

Delavnico je vodila učiteljica Jasna Hrastar.

Delavnica se je začela z uvodnim predavanjem, kjer sem otrokom predstavila, kako so se prehranjevalne navade in kuharski postopki skozi stoletja spreminjali ter kako so se različna kulturna področja prepletala in vplivala na način priprave hrane.

Ključna metoda raziskovanja na delavnici je bila uporaba QR kod. Otroci so se prelevili v raziskovalce, ki so bi opremljeni s pametnimi telefoni in seznamom QR kod. Te so jih usmerjale na različne točke v muzejski hiši. Spoznali so burkle, pokrivače, žličnik, sklednik, latvico, … 

Učenci so si lahko v živo ogledali te pripomočke.

Sproti so reševali križanko in geslo, ki so ga dobili jih je privedlo, do tradicionalne belokranjske jedi – belokranjske povitice. S pomočjo interneta so nato poiskali recept in ga zapisali.

Z izvedeno delavnico smo dokazali, da zgodovina ni le zapisana v knjigah, ampak je lahko živa izkušnja, ki jo lahko raziskujemo in doživimo.

 

IMG 8286IMG 8287