Nacionalni UNESCO projekt »Dediščina v rokah mladih, Mladi posvojijo spomenik« smo izvedli v petek, 6. 10. 2023, v sodelovanju z Društvom likovnih ustvarjalcev Semič in Zvezo kočevarskih organizacij v Tednu kulturne dediščine in Dnevov evropske kulturne dediščine. Za učence UNESCO šol iz Slovenije in sosednjih šol smo pripravili fotografsko delavnico oz. fotografsko potepanje po zapuščeni kočevarski vasi Gače.
Predstavnica Zveze kočevarskih organizacij ga. Maridi Černe je udeležencem predstavila kočevarsko kulturno dediščino, jih seznanila s kulturno in jezikovno raznolikostjo tega območja ter osvetlila zgodovinska dejstva. 

V fotografijah je opaziti, da so se posvetili kompoziciji, ki so jo spretno ulovili v objektiv. Pri risanju pa so se osredotočili na perspektivo obeležja, ki je bil postavljen ob 600-letnici naseltive kočevarjev na to območje. 

Drugi del projekta je potekal na daljavo. Unesco šole, ki se niso udeležile srečanja, imajo možnost sodelovanja tako, da v svojem okolju izvedejo aktivnosti o svojih posvojenih spomenikih ter pošljejo poročila s fotografijami, ki jih bomo objavili na naš spletni strani.

Želimo si, da bi mladi razmišljali o naši preteklosti, kulturni dediščini, ki so nam jo zapustili kočevarji.IMG 1350IMG 3322IMG 3324IMG 3325IMG 3329IMG 3332IMG 3338IMG 3340IMG 3349IMG 3352