Rastoča knjiga je projekt, ki v svojem imenu naznanja, da vsak od nas raste. V mladih letih tudi fizično, ves čas življenja pa osebnostno. Nekako ponazarja to, da se ves čas učimo, spoznavamo sebe, druge, okolico, v kateri živimo. Projekt nam je pisan na kožo, saj nam daje široke možnosti raziskovanja.

Prav na svetovni dan kulturne raznolikosti za razvoj in dialog, 21. maj 2024, smo obeležili pomen projekta Rastoča knjiga za našo šolo. 

V lanskem šolskem letu smo si izbrali črko K, ki nas je spomnila na kulturno dediščino, na kočevarje. Učenke, lani osmošolke, so ob predhodni pripravi sestavile vprašanja, skozi spomine iz otroštva se nam je predstavil Hans Johannes Jaklitsch, Kočevar, ki je otroštvo preživel v Srednji vasi pri Črmošnjicah, v nekdanji kočevarski vasi. Intervju smo posneli, zmontirali in ga predstavili še ostalim učencem na šoli.

V letošnjem šolskem letu pa smo izbrali črko Č in čustva. Čustva smo izbrali, ker se povezujejo s prioritetno nalogo naše šole, da bomo spodbujali spoštljiv odnos do sočloveka. Zdi se nam ključno, da spoznamo čustva, da se naučimo, kako z njimi ravnati, predvsem ko so intezivnejša. 

Naši rastoči deklici, ki stoji na hodniku pred zbornico, smo dodali 2 koščka sestavljanke, ki ponazarjata, da je vsak posameznik pomemben del celote. Na vsakem koščku sestavljanke je zapisana misel, ki zaznamuje namen projekta za določeno šolsko leto. Ravnatelj Tomaž Pavlakovič nam je pomagal pri dodajanju koščkov in pri tem pozval učence, naj jih rastoča deklica večkrat spomni na pomembne vrednote.

1IMG 0160IMG 0132IMG 0137IMG 0145IMG 6799 2IMG 6803 2IMG 6810 2IMG 6811 2