Naši učenci so se prvega pomladnega dne zelo veselili.

Slika za članek kites

Takrat so namreč skupaj z ostalimi otroki po svetu v nebo ponesli svoje zmaje. Na ta dogodek so se pripravljali že veliko prej, saj so že v času učenja na daljavo sami ali ob pomoči svoje družine izdelali najrazličnejše zmaje. Po pogovoru z učiteljicami o otrokovih pravicah pa so nanje napisali sporočilo, ki ga bi želeli povedati svetu in odraslim.

Projekt Talking kites around the world je namreč posvečen Januszu Korczaku, ki je bil v času druge svetovne vojne vodja sirotišnice in se je močno zavzemal za enakost med otroki in njihove pravice. Zato ni naključje, da zmaji poletijo v nebo ravno 21. marca, ko sta noč in dan enako dolga in simbolizirata enakost tudi med nami vsemi. Letos je bila to ravno nedelja, zato so otroci zmaje spuščali v krogu svoje družine.

Ker pa so bili učenci pri ustvarjanju zmajev zelo ustvarjalni in so pri svojem delu uporabili različne eko, naravne in odpadne materiale, so zmaje s svojimi željami, sanjami in mislimi ponesli v nebo tudi v šoli na Eko dnevu. S poletom zmajev so zaokrožili in v prijetnem vzdušju zaključili dan dejavnosti, ki je bil načrtovan ravno v tem pomladanskem času.

Nekaj utrinkov s projekta si lahko pogledate v posnetku na spodnji povezavi:

https://www.youtube.com/watch?v=5lbX_wy76as

 

 Mateja Plut