21V sklopu Dnevov evropske kulturne dediščine, ki letos potekajo pod naslovom »Dober tek«, smo v 3. razredu izvedli naslednje dneve dejavnosti:

 

 

JEDI NAŠIH BABIC

6Učenci so že v tednu pred dnevom dejavnosti, ki je potekal v četrtek, 30. 9. 2021, raziskali, kakšne jedi so jedle njihove babice, dedki oziroma celo prababice, pradedki. Z njimi so pripravili eno izmed jedi in recept predstavili svojim sošolcem v šoli. Obiskala nas je gospa Sonja Malnarič, soavtorica knjige Jedi semiških babic, ki nam je na zanimiv način predstavila recepte, ki so zbrani v omenjeni knjigi. Posebej za nas se je potrudila in nam za pokušino prinesla domače »mašinske« piškote in medenjake. Za njen obisk se ji še enkrat zahvaljujemo. Učenci so nato z lepopisom prepisali svoj recept in nastala je razredna zbirka receptov starih jedi. Izdelali so tudi plakat, na katerem so prikazali dejavnosti tega dne.

POHOD NA SEMENIČ

19V petek, 1. 10. 2021, smo se odpravili na pohod na Semenič. Pot nas je vodila po strmi poti skozi Staro goro do kapelice, kjer smo si odpočili in pomalicali ter se odpravili naprej proti vrhu Semeniča. Na poti smo opazovali naravo in živali, predvsem pa smo opazili veliko gob dežnikaric. Na vrhu Semeniča smo naredili krajši postanek in fantje so ta čas izkoristili za gradnjo »hiške«. V zelo kratkem času jim je uspelo s pomočjo medsebojne pomoči in dogovorov zgraditi »hiško« iz odpadnih vej, ki so jih našli. Odpravili smo se nazaj v dolino in se po poti orientirali po planinskih oznakah. Utrujeni, a zadovoljni, ker nam je uspelo doseči zadani cilj, smo se vrnili nazaj v šolo.

PREDMETI NEKOČ

34V petek, 8. 10. 2021, smo izpeljali še zadnji dan dejavnosti v sklopu DEKD, in sicer tehniški dan, ki smo ga tudi posvetili raziskovanju kulturne dediščine. Učenci so v tednu pred dnevom dejavnosti poiskali star predmet doma, pri sosedih …. S pomočjo danih vprašanj so ga na kratko predstavili. Nekateri učenci so star predmet prinesli tudi v šolo in pripravili smo razstavo. Star predmet so predstavili svojim sošolcem. Spoznali so, kakšna je bila šola nekoč in se nato tudi sami lotili izdelovanja učnega pripomočka računala. Tako kot nekoč je tudi danes to učno sredstvo še vedno v uporabi. Lotili smo se tudi risanja starih predmetov po opazovanju.

123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536