V petek, 18. novembra 2022, smo praznovali dan slovenske hrane in že dvanajsti sodelovali pri izvedbi Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Projekt organizira Ministrstvo za kmetijstvo in okolje RS v sodelovanju z drugimi ministrstvi, zavodi in organizacijami. Nastal je na pobudo Čebelarske zveze Slovenije.

Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka je »Zajtrk z mlekom – super dan!«. Tako so učenci za zajtrk imeli črni kruh, maslo, med (lokalno), mleko (lokalno), jabolko (lokalno).

In kako je potekal ta dan na šoli?

Začeli smo z zajtrkom. Učenci so se zjutraj skupaj z razredniki dobili v matičnih učilnicah, kjer so si privoščili zajtrk. Ob zajtrku so se pogovorili o pomenu zajtrka kot enega pomembnejših obrokov v dnevu, o pomenu zdravega načina življenja, o lokalni samooskrbi, domači pridelavi hrane in podobno. Zapeli smo pesem Čebelar in se tako spomnili tudi na pomen čebelarstva.

tzs09tzs04tzs07tzs08tzs05tzs06

Na šoli smo pripravili mini razstavo s pripomočki v čebelarstvu. V dogovoru s Čebelarskim društvo Semič smo med nas povabili čebelarja Braneta Štublara, ki je z velikim veseljem in zanosom učencem predstavil čebelarstvo in svoje čebelarjenje. V svoji dolgoletni čebelarski poti je doživel veliko zanimivih trenutkov s čebelicami, tako da so bile njegove zgodbice zelo zanimive. Zgodbicam so prišli prisluhnit tudi otroci iz našega vrtca.

tzs15tzs01tzs11tzs12tzs13tzs14

Dan smo zaključili s tradicionalnim slovenskim kosilom.