td 12V ponedeljek, 27. 5. 2024, smo učenci 3. razreda imeli zaključno ekskurzijo. Šli smo v Pleterje. Tam smo si ogledali muzej na prostem.

Vodič Simon nam je najprej predstavil pravila. Zatem je sledil odmor, med katerim smo se gibali in pojedli malico. Nato smo se razdelili v dve skupini. Prva skupina je odšla z vodičem. Predstavil nam je, kako so v starih časih lončarili. Po navodilih smo izdelali piščal v obliki petelina, ki je simbol občine Šentjernej, kamor tudi sodijo Pleterje. Vodič je v naše glinene petelinčke naredil luknje in nastale so piščalke.

Medtem je druga skupina z gospo Tatjano odšla na ogled stare hiše, pokrite s slamo. Tam nam je pokazala prostore, pohištvo in predstavila delo gospodinje v črni kuhinji. Kasneje smo iz testa oblikovali petelinčke. Gospa Tatjana je petelinčke dala v krušno peč. Med peko petelinčkov smo hranili ljubka ponija. Petelinčki so se spekli in vsak je pojedel svojega. Bili so res okusni!

Nato smo se punce in fantje med seboj pomerili v stari otroški igri metanja podkve. V trgovinici s spominki smo kupili magnetke.

Preden smo se vrnili v avtobus, smo se sprehodili do samostana. Tam smo prisluhnili petju menihov. Pogumni smo tudi sami zapeli.

Na izletu smo se imeli lepo.

Učenki 3. razreda Pia in Tinkara

td 00 td 01 01td 01td 02 td 03 01td 03td 04 td 05td 06 01 td 06td 07 td 08

td 09 01td 09td 10td 11